Varíme na intráku #2: Halušky so syrokrémom/bryndzou

Vitajte v druhej časti našej rubriky Varíme na intráku! Dúfame, že ste si pripravili náš prvý recept, špagety s bolonskou omáčkou. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo si pripravíte tento týždeň, prípadne cez víkend, máme pre vás ďalší veľmi jednoduchý a rýchly recept – halušky. Môžete si ich pripraviť s bryndzou, no ak ju náhodou neobľubujete, výborne chutia aj so syrokrémom.

Na prípravu budeme potrebovať:

  • polohrubú múku
  • 2 zemiaky
  • 2 vajcia
  • vodu
  • soľ
  • syrokrém/bryndzu
  • kyslú smotanu
  • mlieko
  • slaninu

IMG_20151109_110228

Postup:

1. Do hrnca napustíme vodu a necháme zovrieť. Zatiaľ si očistíme zemiaky a nastrúhame ich do misky. Použijeme menšiu časť strúhadla, aby sme zemiaky mali nastrúhané najemno. Pridáme vajcia, štipku soli, múku a vodu podľa potreby.

IMG_20151109_111414

2. Podľa toho, koľko cesta potrebujeme, pridávame múku a vodu. Ale s vodou opatrne, aby cesto nebolo príliš riedke. Hotové cesto by malo mať hustejšiu konzistenciu, aby sa vo vode nerozvarilo a nevytvorila sa z neho neidentifikovateľná hrča.

IMG_20151109_112127

3. Zatiaľ si nakrájame slaninu na menšie kocky a opražíme na panvici. Olej nepotrebujeme, slanina pustí svoj vlastný olej.

IMG_20151109_111519

4. Keď voda zovrie, osolíme ju a môžeme robiť halušky. Ak nemáte sitko na robenie halušiek, môžete použiť známu metódu “šup, šup, šup, namočím nožík” 🙂 Keď haluškové cesto vyhádžeme do vody, nezabudneme pomiešať, aby sa halušky nezlepili.

IMG_20151109_112337

5. Halušky sú uvarené vtedy, keď pekne vyplávajú na povrch vody.

IMG_20151109_113047

6. V inej miske si pripravíme syrokrém. Odbalíme ho, vložíme do misky, pridáme kyslú smotanu a trochu mlieka. Rozmiešame a pridáme uvarené halušky. Ak si vyberiete variant s bryndzou, postup je úplne rovnaký, jedine namiesto syrokrému zmiešame so smotanou bryndzu.

IMG_20151109_112553

7. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom. Ak by sa vám zdali halušky už zmiešané so syrokrémom alebo bryndzou príliš husté, stačí priliať trochu mlieka a znovu zamiešať. Pre lepšiu chuť halušiek môžete pridať aj trochu oleja zo slaninky.

IMG_20151109_113710

Gratulujeme, halušky sú na svete! Samozrejme, nezabudneme ozdobiť štedrou porciou slaninky 🙂 Prajeme dobrú chuť!

IMG_20151109_113825

Autorka: Andrea Kršková
Foto: autorka

Zdieľajte článok

Komentáre:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.