Aj vy ste si všimli, že minulý týždeň boli v jedálni v ŠD Nitra v ponuke jedlá exotických názvov a lámali ste si hlavu, o čo ide? Vysvetlenie sme našli v programe Nitrianskych univerzitných dní. Všetko sa organizovalo v rámci 1. ročníka akcie Erasmus Food Week, ktorá niesla príznačný podtitul: „Chuť sveta na školskom tanieri.“
Taliansku pizzu, maďarský guláš či francúzske vína a syry pozná asi každý z nás, no hovoria vám niečo názvy Pulpeciki, Casserole či Kuru Taswye? S tým by sme mali asi viacerí problém.
Hlavným cieľom akcie bolo predstaviť nám typické národné jedlá tých krajín, z ktorých k nám študenti prišli stráviť pár mesiacov prostredníctvom programu Erasmus. Práve naši „Erasmáci“ prispeli námetmi na konkrétne jedlá a aj receptami. Ich realizácia však už bola na našich kuchárkach, ktoré museli občas využiť svoju kreativitu a namiesto originálnych surovín použiť slovenské náhrady.
Od pondelka až do piatka (5. – 9. mája) sme mali možnosť ochutnať španielske, írske, fínske, turecké a aj poľské dobroty. Celú akciu zastrešovala organizácia Erasmus Student Network. „ESN je nezisková študentská organizácia. Naším cieľom je reprezentovať medzinárodných študentov a poskytovať tak príležitosti pre kultúrne porozumenie a nadviazanie priateľských kontaktov s domácimi študentmi. Pomáhame im adaptovať sa v novej krajine, pri vybavovaní univerzitných dokumentov a sme im k dispozícii počas celého ich študijného pobytu na našej univerzite. Okrem toho organizujeme aj množstvo výletov, párty a iných zaujímavých udalostí. Jedným z nezvyčajných projektov bol aj Erasmus Food Week,“ približuje činnosť prezidentka sekcie ESN UKF študentka Paula Prekopová.
„Mal som na obed typické poľské jedlo Pulpeciki. Boli to také mäsové guľky a naozaj mi to chutilo. Kebyže to neviem, ani by som nepovedal, že to nebolo naše slovenské jedlo,“ vraví jeden zo študentov Juraj, ktorý sa nedal odradiť nič nehovoriacimi názvami, vyskúšal niečo nové a z jedálne odchádzal najedený a vysmiaty.
Tento rok sa však k jedlám mohli dostať len tí, ktorí sa stravujú v jedálni študentského domova Nitra, no organizátori, ktorí dúfajú, že sa z projektu stane tradícia, plánujú v budúcich rokoch rozšíriť akciu na všetky univerzitné jedálne. Takže zahoďme všetky predsudky a zaželajme si do druhého ročníka tohto zaujímavého projektu „Buen apetito!“, „Afiyet olsun!” alebo jednoducho po slovensky „Dobrú chuť!“
autorka: Anežka Lisá
foto: Facebook ESN UKF Nitra