Nemiešať, pretrepať!

Nezabúdajte dodržiavať pitný režim!Legenda hovorí, že počas kohútích zápasov istá pôvabná dcéra hostinského miešala pri oslavách každému súťažiacemu nápoj takej farby, akú mal chvost víťazného kohúta (ak mu ešte nejaký zostal). Keby vtedy tušila, že v podstate položila základy miešaných nápojov, určite by si tento nápad dala patentovať.

Osvieženie, exotika, umenie. Každý vidí v miešaných nápojoch niečo iné, no skvelá chuť a pestrosť na pohľad sú spoločným menovateľom pre všetkých. Miešané nápoje, alebo tiež koktaily, pripravovali už starí Gréci a Rimania. V 20. storočí si najväčšiu obľubu získali v Amerike zásluhou šikovných majstrov – mixérov. Špecialisti niektorých krajín mnohé z týchto nápojov pozmenili a vylepšili, čím získali aj chuťové znaky príslušného národa, čím povýšili ich prípravu na skutočné umenie.

Namiešajte si pestrofarebný drink s chuťou leta!

Dnes sa pravidelne organizujú majstrovstvá sveta v príprave miešaných nápojov. Tie posledné sa konali v Singapure. Víťazstvo putovalo do Uruguaja, čo potvrdzuje, že tieto majstrovstvá sú naozaj prestížne a svoje zastúpenie v nich majú barmani z celého sveta. V roku 1951 vznikla IBA – International Bartenders Associacion (Medzinárodná barmanská asociácia), ktorá prispela k zjednoteniu a štandardizácii prípravy, označovania a podávania miešaných nápojov. Preto si dnes môžete vychutnať svoj obľúbený nápoj v rovnakom zložení a s rovnakým menom kdekoľvek na svete.

Šumivý fizz vás v horúcich mesiacoch príjemne osvieži.Najhodnotnejšie sú miešané nápoje nealkoholické, mliečne a ovocné, pretože majú vysokú biologickú hodnotu a podporujú konzumovanie najcennejšieho nápoja – mlieka. Hlavne v letných mesiacoch, keď hladina ortuti na teplomeroch stúpa do znepokojivých výšin, sú príjemným osviežením a dodávajú energiu a chuť do života každému.

Náročnosť prípravy je rôzna, každý nápoj je iný a jedinečný. Ponúkame vám pár receptov na prípravu miešaných nápojov, ktoré zvládnete ľavou zadnou.

ŠUMIVÝ FIZZ (2 porcie)

Do šejkra dáme 2 lyžice potlčeného ľadu, citrónový sirup (6 cl) a 2 lyžice pomarančovej šťavy. Dobre potrasieme, cez sitko nalejeme do pohárov, doplníme chladeným šumivým vínom (2 dl) a ozdobíme kolieskom citróna.

TELEVÍZNY KOKTAIL

Studené prevarené mlieko (2 dl), 2 lyžice kondenzovaného kakaa, lyžicu medu, 1 vajce a ľad (100 g) dáme do šľahača, vyšľaháme, cez sitko precedíme do pohárov a hneď podávame.

LIATY VAN GOGH

Do pohára nalejeme malinovú šťavu (2 cl), potom pohár nakloníme a po stene nalejeme 2 cl zeleného mentolového likéru, 2 cl rascového likéru a 2 cl koňaku.

BOWLE

Tento chladený nápoj pripravujeme pre viac osôb, podávame ho vo veľkej sklenenej nádobe tvaru pologule. Nádoba na bowle sa vkladá do širšej sklenej misky naplnenej posekaným ľadom, aby bowle zostalo stále rovnako chladné. Jahodové bowle: Prebraté jahody (500 g) umyjeme a necháme v cedidle odkvapkať. Potom ich dáme na misku, premiešame s cukrom (150 g) a vložíme na dve až tri hodiny do chladničky. Pred podávaním nádobu na bowle vložíme do misky s ľadom, vlejeme do nej jahody, koňak (5 cl), citrónový sirup (1 dl), biele (0,5 l) i červené (3 dl) víno a sódovku (0,25 l), zľahka premiešame a podávame. Nealkoholická verzia: namiesto koňaku a vína dáme čaj a jahodový mušt.

Na Bowle výborne využijete letné ovocie.

autorka článku: Andrea Janovská
zdroj fotografií: kuzovo.cz, newethics.com

Zdieľajte článok

Komentáre:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.