
Jednu z adventných nedieľ si môžete spestriť okrem zapálenia sviečky na adventnom venci aj chutným čokoládovým dezertom, ktorý pochádza z Viedne.
Neodolali mu ani cisári na rakúskom dvore v 19. storočí. Nadýchané, ale výdatné cesto plné čokolády, rozkrojené a natreté kyselkavým džemom, dozdobené roztopenou čokoládou a šľahačkou, je zaručeným pôžitkom pre nejeden maškrtný jazýček.
Potrebujeme:
- 6 vajec
- 160 g masla alebo rastlinného tuku
- 160 g práškového cukru
- 160 g čokolády
- 160 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- marhuľový/ višňový džem
- 1 balenie smotany na šľahanie
Poleva:
- 120 g čokolády
- 100 g masla
Ako urobíme cesto?
Vajíčka opatrne klepneme o stôl, aby sa škrupinka otvorila a dovolila nám oddeliť žĺtka od bielkov. K samostatným žĺtkom pridáme zmäknuté maslo s cukrom a vymiešame mixérom do penistej hmoty.

Následne pridáme čokoládu, ktorú sme si roztopili vo vodnom kúpeli (nad parou).

Vmiešame ju mixérom do vajcovo-maslovej hmoty.

Vytvoríme si bielkový sneh. Do misky s čistými bielkami pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhého snehu.

Do vzniknutého cesta zo žĺtkov, masla, cukru a čokolády pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Nakoniec pomocou varechy na dva razy vmiešame zľahka do hustého cesta ľahučký sneh. Robíme to opatrne, aby cesto bolo vláčne a nadýchané.

Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, ktorá je vymazaná tukom a vysypaná múkou. Korpus pečieme pri teplote 190 ̊C, 45-50 minút.

Čo ďalej?
Vo fáze dopekania korpus nádherne rozvoniava. Po zazvonení budíka sa môžeme presvedčiť o tom, že cesto je upečené, ak do neho zabodneme špajľu a neostane na nej zvyšok cesta. Vtedy korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Počas tejto doby si môžeme pripraviť čokoládovú polevu, ktorú roztopíme spolu s maslom a trochou oleja (pre efektný lesk) vo vodnom kúpeli.

Vychladnutý korpus rozrežeme pozdĺžne nožom na torty. Gurmáni môžu spodný korpus pokvapkať rumom pre zaujímavejšiu zmes chutí a následne ho potrieť džemom. Vrchný korpus opatrne položíme na spodný a celú tortu polejeme hrubou vrstvou čokoládovej polevy, ktorá je po stuhnutí chrumkavá.

Posledný krok, ktorý dovedie toto cukrárske dielo k dokonalosti, je kopček nastriekanej šľahačky a čokoládové stružlinky.

Dobrú chuť!
autorka: Veronika Miháliková
foto: autorka