Čokoládové pokušenie

Jednu z adventných nedieľ si môžete spestriť okrem zapálenia sviečky na adventnom venci aj chutným čokoládovým dezertom, ktorý pochádza z Viedne.

Neodolali mu ani cisári na rakúskom dvore v 19. storočí. Nadýchané, ale výdatné cesto plné čokolády, rozkrojené a natreté kyselkavým džemom, dozdobené roztopenou čokoládou a šľahačkou, je zaručeným pôžitkom pre nejeden maškrtný jazýček.

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 160 g masla alebo rastlinného tuku
  • 160 g práškového cukru
  • 160 g čokolády
  • 160 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • marhuľový/ višňový džem
  • 1 balenie smotany na šľahanie

Poleva:

  • 120 g čokolády
  • 100 g masla

Ako urobíme cesto?

Vajíčka opatrne klepneme o stôl, aby sa škrupinka otvorila a dovolila nám oddeliť žĺtka od bielkov. K samostatným žĺtkom pridáme zmäknuté maslo s cukrom a vymiešame mixérom do penistej hmoty.

cokoladove pokusenie obr 1

Následne pridáme čokoládu, ktorú sme si roztopili vo vodnom kúpeli (nad parou).

cokoladove pokusenie obr 2

Vmiešame ju mixérom do vajcovo-maslovej hmoty.

cokoladove pokusenie obr 3

Vytvoríme si bielkový sneh. Do misky s čistými bielkami pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhého snehu.

cokoladove pokusenie obr 4

Do vzniknutého cesta zo žĺtkov, masla, cukru a čokolády pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva.

cokoladove pokusenie obr 5

Nakoniec pomocou varechy na dva razy vmiešame zľahka do hustého cesta ľahučký sneh. Robíme to opatrne, aby cesto bolo vláčne a nadýchané.

cokoladove pokusenie obr 6

Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, ktorá je vymazaná tukom a vysypaná múkou. Korpus pečieme pri teplote 190 ̊C, 45-50 minút.

cokoladove pokusenie obr 7

Čo ďalej?

Vo fáze dopekania korpus nádherne rozvoniava. Po zazvonení budíka sa môžeme presvedčiť o tom, že cesto je upečené, ak do neho zabodneme špajľu a neostane na nej zvyšok cesta. Vtedy korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

cokoladove pokusenie obr 8

Počas tejto doby si môžeme pripraviť čokoládovú polevu, ktorú roztopíme spolu s maslom a trochou oleja (pre efektný lesk) vo vodnom kúpeli.

cokoladove pokusenie obr 9

Vychladnutý korpus rozrežeme pozdĺžne nožom na torty. Gurmáni môžu spodný korpus pokvapkať rumom pre zaujímavejšiu zmes chutí a následne ho potrieť džemom. Vrchný korpus opatrne položíme na spodný a celú tortu polejeme hrubou vrstvou čokoládovej polevy, ktorá je po stuhnutí chrumkavá.

cokoladove pokusenie obr 10

Posledný krok, ktorý dovedie toto cukrárske dielo k dokonalosti, je kopček nastriekanej šľahačky a čokoládové stružlinky.

cokoladove pokusenie obr 11

Dobrú chuť!

autorka: Veronika Miháliková
foto: autorka

 

 

Zdieľajte článok

Komentáre:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.