Pakomáre v divadelnej kaviarni

Hlavná sezóna komárov sa síce oficiálne začína až v apríli, avšak už koncom februára sa dostali do centra pozornosti. Presnejšie ich pravekí predkovia – pakomáre, ktoré sa stali predmetom prednášky v Divadelnej kaviarni Tatra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

V rámci prednáškových posedení Veda v centre, ktoré sa pravidelne konajú každý predposledný štvrtok v mesiaci, sa aj vo februári stretli odborníci s laikmi, aby diskutovali tentoraz na tému pakomárov. Stretnutie sa nieslo už tradične v uvoľnenom duchu a na takom princípe viedol prednášku aj docent Vladimír Kubovčík z Katedry biológie a všeobecnej ekológie Technickej univerzity vo Zvolene, ktorý sa snažil odborné poznatky zo svojho výskumu prijateľným spôsobom prezentovať aj pre neodborných záujemcov o vedu.

„Snažil som sa čo najstručnejšie a prijateľnou stráviteľnou formou oboznámiť poslucháčov s tým, čo je to paleontológia,“ povedal v rámci prednášky Vladimír Kubovčík.

Zúčastnení mali možnosť dozvedieť sa, na čo nám môžu slúžiť skamenené zvyšky predchodcov dnešných neobľúbených komárov.

„Pakomáre nám umožňujú sledovať vývoj prostredia v podholocénnom období a aj ako sa vyvíjali jazerné ekosystémy a ich okolie. Rovnako nám pomáhajú sledovať vplyvy človeka na spoločenstvá, kolísanie vodnej hladiny a klimatické zmeny,“ vyjadril sa Kubovčík.

Vo vede však nejde vždy len o vážne témy. To dokázala aj ďalšia krátka prezentácia. Aby sa predišlo negatívnym udalostiam zapríčineným nedostatkom konzervačných tekutín (rozumej alkoholu) pri terénnych exkurziách, autori vypracovali vzorec na výpočet minimálneho množstva týchto nápojov. V ňom vystupuje aj konštanta, ktorá sa mení na základe národnosti: u obyvateľov Japonska je nižšia, u Rusov, pochopiteľne, vyššia. „Jednoducho to bolo zúfalstvo v teréne. Už rokmi sa nám ukazuje, že to sedí. Ten vypočítaný koeficient funguje,“ dodal Kubovčík.

autorky: Martina Hatňanková, Mária Brišová
foto: Martina Hatňanková

Zdieľajte článok

Komentáre:

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.