Mikulášske maškrtenie v pohárikoch

Už zajtra nastane čas mikulášskeho obdarovávania, ktorý je povestný množstvom sladkostí všade naokolo. Ak vás už omrzeli tie v supermarketoch, neváhajte a pripravte si originálnu sladkosť spolu s Občasom. Od tých kupovaných sa líši originalitou, vzhľadom, chuťou, trvanlivosťou, ale hlavne tajnou ingredienciou, ktorú do neho môžete vložiť, iba ak je handmade – láska.

Krásu bežných vecí využijete aj v tomto fotopostupe. Najprv premeníte obyčajné zaváraninové poháriky na estetické skvosty a následne ich naplníte sladkými verziami známych zákuskov.

Mikulasske maskrtenie v poharikoch 1

Zavaráninové poháre očistite, vyleštite a ozdobte ich zlatou stužkou, lesklými kamienkami, čipkou, vianočnými námetmi, pokojne aj osobnými menovkami či drobnými príveskami. Vítané sú aj sušené pomaranče, malé šišky postriekané bielou farbou, ktorá evokuje sneh. Pre viac inšpirácie kliknite na Pinterest a zadajte „christmas jar“, kde sa to nápadmi len hemží.

Po ozdobení nádobiek si vyberte variantu, ktorá vyhovuje chuťovým bunkám obdarovaného. Pripravili sme pre vás dve. Uprednostníte gaštanový recept, ktorý neodmysliteľne patrí k predvianočnej kuchyni, alebo starú známu taliansku klasiku, tiramisu?

Gaštanový pohárik

Na vyrobenie sladkého dezertu do jedného pohára potrebujete:

  • 1 bielok
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice vody
  • ½ gaštanového pyré
  • čokoládové vločky na ozdobenie
  • čokoládu na varenie

Mikulasske maskrtenie v poharikoch 2

Gaštanové pyré si nechajte rozmraziť aspoň dve hodiny pred prípravou. Najprv si vytvorte sladký bielkový sneh.  Bielok rozmixujte a postupne pridajte práškový cukor. Zmiešajte vodu s kryštálovým cukrom. Na ohni cukor vo vode nechajte roztopiť, až kým sa nevytratia kryštáliky cukru a nevznikne sladká polohustá voda. Tú prilejte do snehu a zmixujte.

Roztopte si čokoládu a začnite vrstviť jednotlivé prísady do pohára. Prvá vrstva pozostáva z nastrúhaného pyré.

Mikulasske maskrtenie v poharikoch 3

Pridajte niekoľko kvapiek rozpustenej čokolády a pokračujte snehom. Opakujte pyré, sneh. Posledná vrstva je snehová. Na ňu nasypte čokoládové vločky. Skladujte v chladničke až kým nepodarujete.

Mikulasske maskrtenie v poharikoch 4

Tiramisu pohárik

Na chutnú vianočnú variáciu do jedného pohára potrebujete:

  • ½  nátierkového masla bez príchute (luxusnejší jedinci môžu použiť mascarpone)
  • 3 lyžice práškového cukru
  • šálku silnej kávy s jednou lyžicou rumu
  • podlhovasté piškóty
  • kakao

Mikulasske maskrtenie v poharikoch 5

Pripravte si šálku silnej kávy, nechajte ju vychladnúť a nalejte do nej rum. Vymiešajte nátierkové  maslo s cukrom. Začnite s vrstvením ako pri robení tiramisu. Nalámte piškóty, aby sa zmestili do pohára, namočte ich do kávy a natlačte na dno.

Mikulasske maskrtenie v poharikoch 6

Druhá vrstva pozostáva z krému. Takto vrstvite až po vrch pohára. Posledná vrstva je krém, ktorý nezabudnite posypať kakaom. Tento dezert odporúčame ešte deň nechať v chladničke, aby piškóty zmäkli.

Mikulasske maskrtenie v poharikoch 7

Tip: Do pohárov môžete nasypať naozaj čokoľvek. Môžu to byť domáce karamelky, truffle, cukríky, ale hravo vytvoríte aj veggie verziu, plnú sušeného ovocia a orieškov.

Prajeme skvelú, vianočnú chuť!

autorka: Veronika Miháliková
foto: autorka

 

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Komentáre:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.