Často dostanete na intráku chuť zhltnúť niečo sladké, ale bufet je už zatvorený a nie je to až také akútne, aby ste začali obhrýzať rohy starých poličiek? Aj na takúto situáciu má Občas nečas riešenie. Upečte si s nami chutné vysokoškolské cookies.
Tieto sladké keksíky plné čokolády, orieškov, s vôňou škorice si totiž môžete upiecť doma počas víkendu a potom ich dať do dózy a uložiť ako núdzovku do kúta intrákovej izby. A kedykoľvek, keď vás začne naháňať „mlsná“, si ich vytiahnite a s chuťou pochrumkajte. Garantujeme, že aj učenie pôjde jednoduchšie!
Na dva pekáče (aby ste sa rozdelili aj so spolubývajúcimi) potrebujete:
- 170 g masla v izbovej teplote
- 150 g čokolády na varenie
- 25 g arašidov, lieskových či vlašských orechov
- 300 g hladkej múky
- 1 kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 kávovú lyžičku mletej škorice
- 3 polievkové lyžice smotany na varenie (mlieka)
Najskôr si nasekajte čokoládu a oriešky nadrobno , vyložte pekáč papierom na pečenie a predhrejte rúru na 180°C.
Zmäknuté maslo vyšľahajte s kryštálovým cukrom a postupne zašľahajte obe vajíčka. V druhej miske si zmiešajte hladkú múku s kypriacim práškom a škoricou. Túto sypkú zmes postupne prisypte do pripraveného krému. Do vzniknutého cesta primiešajte smotanu a potom čokoládu s orieškami.
Na pekáč s papierom pomocou lyžičiek rozmiestnite guľôčky cesta.
Pečte približne desať minút, až kým koláčiky nebudú na povrchu jemne dozlata.
Dobrú chuť a príjemné sladké učenie!
autorka: Veronika Miháliková
foto: autorka