Lákadlom pre turistov sú v posledných rokoch malé pivovary. Tie ponúkajú výberové pivá, ktoré nie sú k dispozícii v bežných supermarketoch. Kde sa môžete počas výletu osviežiť takýmto domácim nápojom?
Vŕšky – Pivovar nad Jánošíkom
Terchová je známa najmä vďaka „jánošíkovskej“ histórii. V posledných rokoch však láka turistov aj na domáce pivo. To ponúka s prívlastkom „prvý horský pivovar“. Vŕšky sú súčasťou drevenicového rezortu, no dostať sa doň môžu aj turisti z okolia.
V ponuke sú prémiové svetlé pivo, tmavé a tiež pivný špeciál, ktorý majitelia pravidelne obmieňajú. Môžete si ho dať načapovať a vypiť v krásnom horskom prostredí s výhľadom na Terchovú. Tiež si ho môžete zobrať so sebou v dvojlitrových pet fľašiach. Zaujímavosťou celého podniku je, že pri posedení máte výhľad priamo na výrobňu piva.
Donovalský pivovar – Pivá na počesť Ľubomíra Višňovského či známeho horolezca
Visňa, Ujec, Klajmber, Donovaly Summer, Hex a ďalšie netradičné názvy nesú mená pív v tomto pivovare. Je medzi nimi množstvo tmavých, svetlých, polotmavých pív, ale aj špeciálne pivá ako sú ale či ipa.
Keď sa prejdete po reštaurácii, nájdete tu plagáty, ktoré vám vysvetlia, prečo niektoré pivá nesú takéto netradičné mená. Názov Višňa napríklad vznikol na počesť legendárneho hokejistu Ľubomíra Višňovského. Ujec zas bola prezývka horolezca Petra Šperku, ktorý zahynul pri teroristickom útoku počas jednej z expedícií.
Na svoje si prídu aj tí, ktorí pivo neobľubujú, keďže súčasťou komplexu sú aj kaviareň a pekáreň. Aj ponuka jedál nie je iba klasická „pivová“, ale nájde sa v nej aj množstvo špecialít ako burgre či steaky.
Hops – Pivovar z bratislavskej štvrte
Len málokto by hľadal domáce pivo na jednom z petržalských sídlisk. No Hops ponúka chuťovo veľmi svieže domáce pivo. V príjemnej reštaurácii si k nápoju môžete dať aj bryndzové halušky, tatarák či burger.
V menu nájdete tmavé, polotmavé aj svetlé pivo, tiež pivá typu ipa a apa a niekedy sa stretnete aj so špeciálmi.
Kláštorný pivovar – Pivovar, ktorý odmeňuje darcov krvi
Priamo na Námestí SNP v Bratislave je podnik, ktorý nás prenesie o niekoľko storočí do minulosti medzi mníchov v kláštore. Názov pivovaru nie je náhodný. Vychádza z toho, že práve mnísi posvätili priestory, kde sa varí toto pivo.
Ponuka nie je taká široká, no jedenástka a vlastný pivný špeciál skvele osviežia milovníkov kvalitného sladového nápoja. V ponuke naviac nájdete aj pivá z iných malých pivovarov. Podnik tiež odmeňuje darcov krvi. Tí si v deň odberu môžu dať v pripojenej Bratislavskej reštaurácii po prinesení potvrdenia o darcovstve obed a víno na účet podniku.
ERB – Pivo z mesta, ktoré dýcha históriou
V Banskej Štiavnici sa nachádza malý pivovar, ktorý vznikol odtrhnutím sa od veľkého koncernu. Chcel si ísť vlastnou cestou. V ponuke má domácu dvanástku, desiatku, nefiltrované pivo, tmavé, špeciál a dokonca aj nealkoholické pivo a destilát z piva.
To všetko v útulnom prostredí, neďaleko ktorého nájdete aj vlastné divadlo. V reštaurácii si tiež k pivu môžete dať niektorú zo špecialít. Majitelia chceli zbúrať mýtus, že k dobrému jedlu patrí iba víno a k pivu sa hodí maximálne utopenec.
BONUS: Prague Beer Museum
Posledná „pivná zastávka“ vedie za hranice Slovenska. Neďalekú Prahu mnohí považujú za hlavné mesto piva. Pivné múzeum nie je múzeom v pravom zmysle slova. Ide o reštauráciu, ktorá často organizuje živé vystúpenia a ponúka množstvo chutných jedál nie len k pivu. Netradičná je však tým, že má výčap s približne tridsiatimi druhmi piva prevažne z malých českých pivovarov. Špecialitou sú tiež miešané pivné nápoje.
Podnik má v súčasnosti dve pobočky. Jedna je priamo v Starom meste na Smetanovom nábřeží a druhá je na Vinohradoch na Náměstí míru.
Písanie je mojou záľubou i prácou. Deň si neviem predstaviť bez šálky kávy. Vo voľnom čase najradšej pečiem alebo cvičím. Najtypickejšia je pre mňa charakteristika večný nevyliečiteľný optimista. 🙂