Študentské dni nitrianskych univerzít prinášajú mnoho zaujímavých akcií. Tie nasýtia ducha i telo. No a tak z toho naprázdno nevyjde ani váš žalúdok. V dňoch od 18. do 21. novembra prebiehal po druhýkrát Erasmus food week. Jedlá štyroch krajín určite ulahodili nejdenému chuťovému poháriku a zároveň rozšírili obzory a kultúrne obohatili študentov či zamestnancov univerzity.
Utorok patril tureckému národnému jedlu Köfte. Streda bola venovaná bulharskému zemiakovému koláču Patatniku. Štvrtok si mnohí pochutnali na poľskom Bigose. V závere týždňa sa dalo zgustnúť na tradičnom maďarskom kuracom paprikáši s haluškami. Tieto pochúťky si v jednotlivé dni mohli objednať stravníci Univerzitnej jedálne UKF. Sporné je, či bolo všetkým jasné, že ide o jedlá, ktoré boli súčasťou Erasmus food week-u. Lebo jedálne nepraskali vo švíkoch, väčšina z obedujúcich nemala o tejto akcii ani potuchy. Škoda, že organizátori nedbali viac o propagáciu a zviditeľnenie tohto týždňa. Napríklad mohli kreatívnym spôsobom stvárniť jedálne lístky či skrášliť jedálne podľa danej krajiny. Aj ľudové prvky krajín či informačné plagáty mohli viac vyzdvihnúť atmosféru Erasmus food week-u. Môže to byť výzvou pre budúci ročník.
Avšak študenti, ktorí zbadali národné jedlá na jedálnom lístku, si to veľmi pochvaľovali. „Nechala som sa zlákať tureckým národným jedlom. Turecko ma ako krajina veľmi zaujíma. A rada ochutnávam exotické jedlá. Vzhľadom na to, že som doteraz nemala možnosť veľa cestovať, teší ma, že môžem takýmto spôsobom zažiť niečo nové zažiť. Áno, tento projekt hodnotím, jednoznačne, pozitívne,“ vyjadrila sa študentka, náhliaca sa na obed. „Bolo to výborné, už sa teším na piatok a maďarský paprikáš,“ zhodnotil odchádzajúci mladík. „Jedlo ma nenadchlo a je mi trochu ľúto, že som si nevzala niečo, čo už poznám a čo mi chutí, ale nabudúce už budem vedieť. Inak si myslím, že táto akcia je fajn nápad,“ vyjadrila sa usmievavá dievčina.
autorky: Anna Patková, Zuzana Vandáková
foto: Ilustračné Flickr