Radi by ste si spríjemnili deň exotickou ovocnou chvíľkou? Nakúpili ste si v rámci zdravého životného štýlu ovocie a neviete, čo s ním? Sú vaše kuchynské schopnosti od ideálu vzdialené asi tak ako pedagogická fakulta od filozofickej? Ak áno, možno vám pomôže náš článok!
Poznáte to – dostanete chuť na niečo zdravé a chutné a okamžite musíte do obchodu. Regály sú plné rozličných známych či menej známych druhov ovocia. Lahodné tropické ovocie je navyše veľmi bohaté na vitamíny. Pri samotnom čistení však nadšenie sčasti opadne. Z krásne vyzerajúceho plodu zostane len torzo a vy si uvedomíte, že zo šupy by ste sa možno najedli aj viac. Nasledujúce riadky sú venované napríklad dámam, ktoré by si pri čistení pomarančov nerady poškodili vzácne a krásne gélové nechty, a pánom, ktorí by si zase neradi poškodili nervovú sústavu. Ukážeme vám, ako správne a jednoducho očistiť štyri druhy ovocia, ktoré bežne dostať v našich obchodoch.
Pomaranč
Na úvod nášho tutoriálu si ukážeme, ako rýchlo a jednoducho očistiť pomaranč – ovocie, ktoré ochutnal asi každý z nás. Klasické lúpanie je zdĺhavé a neefektívne. Ak ste navyše „nadmerne šikovní“, ani sa nenazdáte a tričko máte celé od pomarančovej šťavy.
Oveľa praktickejšou a rýchlejšou metódou je pomaranč narezať po obvode, prstami oddeliť kôru od jedlej časti a na svete je úhľadne oddelený dužinatý plod. Ani to tak nebolelo, však?
Avokádo
Avokádo pochádza z Indie a čoraz viac sa udomácňuje aj v jedálničku bežného Slováka. Má zelenú alebo hnedastú kôru a nechutí tak celkom ako bežné ovocie. Vnútri sa schováva veľká kôstka a práve tá robí pri čistení najväčšie problémy.
Nebojte sa, ani očistiť avokádo nie je žiadna veda. Potrebujte len nôž, pohár a trochu trpezlivosti. Plod hruškovitého tvaru je potrebné pozdĺžne narezať až po kôstku. Následne ho protismerným pohybom rozdelíme na dve polovice. O kôstku sa taktiež postará nôž. Treba ho do nej seknúť (pozor na ruky) a možno ju bez problémov odstrániť.
Dužinu je možné už v tomto stave vyjedať lyžicou, ale pomocou pohára ju môžeme jednoducho zbaviť nejedlej šupky. Dužinu pretlačíme do pohára popri jeho hrane. Má jemnú konzistenciu, takže to ide bez problémov. Výsledkom je výživná a zdravá desiata.
Kivi
Toto ovocie vďačí za svoj názov zvláštnemu vtákovi, ktorý je symbolom Nového Zélandu. Výzorom sa naňho skutočne podobá. Ak naň dostanete chuť, určite ho nečistite nasledovne :
Aby sme predišli podobnému „týraniu ovocia“, očistíme kivi týmto spôsobom: Okraje odrežeme nožom. Potom kivi jemne priečne narežeme a lyžicou pomaly prenikneme pod šupku. Tú potom niekoľkými pohybmi odstránime a môžeme si pochutnať.
Mango
Mango pochádza z Ázie a je skutočne bohatým zdrojom rozličných vitamínov. Jeho chuť by sa dala prirovnať ku korenistej broskyni. Vo vnútri obsahuje veľkú kôstku neurčitého tvaru. Ak ste si mango kúpili po prvýkrát, je možné, že pri jeho čistení sa nevyhnete niekoľkým „pikantným“ výrazom. Môže za to nielen kôstka, ale aj fakt, že zrelé mango je niekedy ťažko rozlíšiť od nezrelého.
Ako teda mango správne vybrať? Zrelé mango je na dotyk mäkké a platí, že čím viac je zafarbené do červena, tým lepšie. Ak už máme na stole zrelé mango, ako ho očistiť bez toho, aby sme prišli o nervy? Finta je takmer identická ako u avokáda. Mango najprv rozkrojíme po okrajoch na tri časti tak, aby sme sa vyhli kôstke, ktorá zostane v prostrednej časti. Následne si opäť vezmeme pohár a dužinu oddelíme hranou od šupky. Či si dáte dužinu do ovocného šalátu, alebo rovno do žalúdka, je už len na vás.
Ako vidíte, exotické ovocie si niekedy vyžaduje aj trochu exotické čistenie. Nie je to však nič zložité a chce to len trochu trpezlivosti. Možno vás tieto tipy inšpirovali a trochu vám uľahčili život. Dobrú chuť!
autor: Matej Ondrišek
foto: autor