Káva alebo čaj? Aké sú ich benefity?

Mnohí z nás si nevedia predstaviť začiatok dňa bez rannej kávy alebo čaju. Kávu či čaj si radi vychutnávame aj počas dňa, pretože pre nás tieto nápoje predstavujú istý spôsob oddychu a zároveň nám dodávajú energiu na zvyšok dňa. Málokto však vie, že tieto nápoje majú viacero benefitov. Aké to sú?

Už pri prvých predstavách o káve sa v našich mysliach objavuje to, prečo si ju najčastejšie doprajeme – kofeín. Práve ten pre nás znamená energiu a „nakopnutie“ do všetkého, čo nás čaká.

Káva obsahuje taktiež antioxidanty a mnohé ďalšie aktívne látky, ktoré nás môžu ochrániť pred viacerými chorobami. Mnoho vedcov a lekárov konštatuje, že primerané množstvo kávy pozitívne ovplyvňuje rozličné aspekty nášho života.

Káva omladzuje

Jedným z benefitov je údajne aj fakt, že mnohí kávičkári často vyzerajú mladšie, než ostatní ľudia v rovnakom veku. Káva napomáha eliminovať menšie vrásky, okrem toho slúži ako prevencia proti ubúdaniu kolagénu a telesných tekutín.

Podľa niektorých výskumov môže káva ovplyvniť ukladanie tuku a podporiť zdravie čriev, čo môže byť prospešné pre reguláciu hmotnosti. Samozrejme, treba pri tom dbať aj na vyššiu úroveň fyzickej aktivity.

Káva redukuje vznik rôznych ochorení

Podľa portálu hopkinsmedicine.org sa práve kofeín obsiahnutý v káve spája s nižšou pravdepodobnosťou rozvoja Parkinsonovej choroby, dokonca môže pomôcť ľuďom trpiacim touto chorobou kontrolovať svoje pohyby. Čo sa týka Alzheimerovej choroby, je známe, že už malé množstvo kofeínu, napríklad dve šálky kávy denne, poskytujú ochranu pred väčším rozvojom tohto ochorenia.

Viacero výskumov ukázalo, že konzumácia minimálne troch šálok kávy denne je spojená so znížením srdcových chorôb až o 15 percent. Takéto množstvo prijatého kofeínu tiež znižuje nebezpečenstvo zlyhania srdca a zvýšený príjem kávy sa spája aj s nižším rizikom mŕtvice, konkrétne až o 21 percent. Tento benefit však neplatí, ak má človek vážne problémy s krvným tlakom. V takom prípade je, naopak, nutné príjem kávy a kofeínu výrazne obmedziť.

Prečítajte si aj: Vedkyňa Zuzana Hudáčová: Ľudia si o mne myslia, že chcem byť v kuse zavretá v laboratóriu a len publikovať články

Klinické štúdie, ktoré sa uskutočnili na Milánskej univerzite preukázali, že pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka u žien a rakoviny prostaty u mužov. Okrem toho, výsledky viacerých výskumom potvrdili, že konzumáciou kávy sa znižuje aj riziko vzniku rakoviny pečene. Vychutnaním si už jednej šálky kávy denne sa môže eliminovať nebezpečenstvo úmrtia na chronické ochorenia pečene až o 15 percent.

Dlhší život vďaka káve

Na stránke healthline.com sa uvádza, že s pitím kávy sa spájajú aj rôzne ďalšie benefity, ako napríklad to, že každodenný príjem kofeínu pomáha predĺžiť život, zabraňuje vzniku cukrovky druhého typu alebo slúži ako prevencia pred vznikom žlčových kameňov.

Medzi veľmi obľúbené nápoje patrí aj čaj. Konzumácia rozličných typov čajov je jedným z častých spôsobov relaxácie a oddychu. Posledné výskumy dokázali, že čaj tvorí viac než 40 percent denného príjmu tekutín a okrem príjemnej chuti obsahuje viacero látok prospešných pre naše zdravie.

Čaj ako zdroj hydratácie

Čaj ako nápoj je tvorený prevažne vodou, vďaka čomu prispieva jeho konzumácia k naplneniu objemu denného pitného režimu, ktorý je dôležitý pre každého človeka. Je prirodzeným zdrojom minerálov a obsahuje viaceré antioxidanty. Tie dokážu pôsobiť proti voľným radikálom v tele, pričom sú dôležité pri prevencii nádorových ochorení.

Pravidelné pitie kvalitného čaju prináša ľudskému telu množstvo benefitov. Fotografia: pexels.com

Štúdie ukázali, že pravidelné pitie čaju vyhladzuje imunitné bunky, pretože má antibakteriálne a protizápalové účinky pri rôznych chorobách či zraneniach. Bylinkové čaje sú vhodné najmä pri problémoch spojených so syndrómom dráždivého čreva, šálka zázvorového čaju pomáha upokojiť nevoľnosť a bolesti žalúdka.

Tento benefit sa objavuje vo výsledkoch viacerých výskumov. Portál today.com uvádza, že konzumáciou jednej šálky zeleného čaju denne môže dôjsť k zníženiu rizika srdcového infarktu o takmer 20 percent. U konzumentov, ktorí vypijú tri šálky zeleného čaju každý deň, sa znižuje riziko vzniku mŕtvice o 35 percent.

Benefity konzumácie čaju

Portál webmd.com popisuje, že „zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pôsobia ako prevencia proti oxidatívnemu stresu v mozgu, znižuje riziko neurologických porúch, akými sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba a zlepšuje hladinu cholesterolu v našom tele.”

Čierny čaj disponuje najvyšším obsahom kofeínu. Výskumy dokázali, že môže chrániť pľúca pred poškodením, ktoré spôsobuje dýchanie cigaretového dymu a jeho konzumácia tiež znižuje riziko mŕtvice.

Prečítajte si aj: Ako bojovať s prokrastináciou? Inšpirujte sa našimi tipmi

Biely čaj má najvýraznejšie protirakovinové účinky. Upokojuje nervový systém a napomáha odstrániť migrénu. Z tela odstraňuje škodlivé látky, čím detoxikuje organizmus.

Bylinkové čaje majú rozličné benefity v závislosti od rôznych druhov bylín, ktoré obsahujú. Harmančekový čaj napríklad pomáha predchádzať pri komplikáciách spôsobených cukrovkou, čaj z lipových kvetov znižuje stres, úzkosť a prispieva k zlepšeniu duševnej pohody, mätový čaj pomáha pri žalúdočných ťažkostiach a povzbudzuje chuť k jedlu pri nechutenstve.

Na záver sa teda ponúka otázka: Čo je váš favorit? Ste väčším milovníkom kávy alebo skôr inklinuje ku konzumácii čaju?

Autorka: Petra Novotná

Titulná fotografia: pexels.com

Zdieľajte článok

Komentáre: