
Vitajte v druhej časti našej rubriky Varíme na intráku! Dúfame, že ste si pripravili náš prvý recept, špagety s bolonskou omáčkou. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo si pripravíte tento týždeň, prípadne cez víkend, máme pre vás ďalší veľmi jednoduchý a rýchly recept – halušky. Môžete si ich pripraviť s bryndzou, no ak ju náhodou neobľubujete, výborne chutia aj so syrokrémom.
Na prípravu budeme potrebovať:
- polohrubú múku
- 2 zemiaky
- 2 vajcia
- vodu
- soľ
- syrokrém/bryndzu
- kyslú smotanu
- mlieko
- slaninu
Postup:
1. Do hrnca napustíme vodu a necháme zovrieť. Zatiaľ si očistíme zemiaky a nastrúhame ich do misky. Použijeme menšiu časť strúhadla, aby sme zemiaky mali nastrúhané najemno. Pridáme vajcia, štipku soli, múku a vodu podľa potreby.
2. Podľa toho, koľko cesta potrebujeme, pridávame múku a vodu. Ale s vodou opatrne, aby cesto nebolo príliš riedke. Hotové cesto by malo mať hustejšiu konzistenciu, aby sa vo vode nerozvarilo a nevytvorila sa z neho neidentifikovateľná hrča.
3. Zatiaľ si nakrájame slaninu na menšie kocky a opražíme na panvici. Olej nepotrebujeme, slanina pustí svoj vlastný olej.
4. Keď voda zovrie, osolíme ju a môžeme robiť halušky. Ak nemáte sitko na robenie halušiek, môžete použiť známu metódu “šup, šup, šup, namočím nožík” 🙂 Keď haluškové cesto vyhádžeme do vody, nezabudneme pomiešať, aby sa halušky nezlepili.
5. Halušky sú uvarené vtedy, keď pekne vyplávajú na povrch vody.
6. V inej miske si pripravíme syrokrém. Odbalíme ho, vložíme do misky, pridáme kyslú smotanu a trochu mlieka. Rozmiešame a pridáme uvarené halušky. Ak si vyberiete variant s bryndzou, postup je úplne rovnaký, jedine namiesto syrokrému zmiešame so smotanou bryndzu.
7. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom. Ak by sa vám zdali halušky už zmiešané so syrokrémom alebo bryndzou príliš husté, stačí priliať trochu mlieka a znovu zamiešať. Pre lepšiu chuť halušiek môžete pridať aj trochu oleja zo slaninky.
Gratulujeme, halušky sú na svete! Samozrejme, nezabudneme ozdobiť štedrou porciou slaninky 🙂 Prajeme dobrú chuť!
Autorka: Andrea Kršková
Foto: autorka