Prijmite pozvanie na čaj

cajNašpúľte pery a vyslovte slovo „čcha”. Ak sa vám výslovnosť podobá na jeho slovenský ekvivalent „čaj”, vyslovujete správne. Výslovnosťou i pôvodom čínske slovo, ktoré zakotvilo i v našej kultúre. Po šálke kvalitného čaju siahajú ľudia čoraz častejšie a niektorí ho radia k cenným životabudičom.

Keď spomíname kvalitu, hneď na úvod si musíme ujasniť, že ľadové a vreckové čaje majú veľmi málo spoločného s akostným čajom. Sú to len slabé imitácie, ktoré neobsahujú všetky tie drahocenné prvky pôvodných. Originál je nápoj pripravovaný lúhovaním lístkov rastliny čajovníka v horúcej vode.

Pozrime sa však na jeho cestu históriou…

O pôvode vzácneho nápoja hovoria viaceré báje. Najznámejšie tvrdia, že objaviteľom čaju bol čínsky cisár a zakladateľ medicíny Šen-nung.  Do Európy sa dostal vďaka holandským a portugalským obchodníkom začiatkom 17.storočia. Bol obľúbeným nápojom aristokracie a postupným zvyšovaním dovozu sa rozšíril aj v kruhoch obyčajných smrteľníkov.

prijmite-pozvanie-na-caj-bez-popisku-1Druhy, príprava a účinky

Listy čajovníka sa spracúvajú rozličnými spôsobmi. Rôznorodé spracovanie podmieňuje ich deľbu na viaceré druhy. Dôležitým faktorom je stupeň oxidácie. K základným druhom patria zelené a čierne čaje, ďalej tvz. oolongy a pu-ehr. V súčasnosti k najpreferovanejším druhom patrí zelený čaj, ktorý je svojimi účinkami najzdravší. Spolu s čiernym čajom sú súčasťou pravidelného pitného režimu. Zelený čaj je známy svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie. Obsahuje vitamín A, B1, B2, B12 a C a navyše nevyhnutné minerály ako železo, magnézium, mangán, draslík, vápnik, meď, fosfor, nikel a zinok. Znižuje náchylnosť na rakovinu žalúdka, na trombózu a mŕtvicu a rovnako priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu.

Práve tak i čierny čaj obsahuje látky prospešné nášmu organizmu. Je obohatený o teín (kofeín), vitamín B1, vitamín P, o stopové prvky a minerálne látky – fluór a draslík. Pozitívne pôsobí na krvný obeh, duševné zdravie a nervový a dýchací systém.

Oolongy tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Obľubujú ich hlavne ľudia s tráviacimi ťažkosťami. Dvojnásobne oxidované čaje pu-ehr majú taktiež liečivé a pozitívne účinky. Ich pôsobenie sa však časom zvyšuje. Čím staršie, tým účinnejšie.

Dokonalý efekt dosiahneme hlavne vhodnou prípravou. Čaj má byť nasypaný ako prvý. Teplota vody závisí od typu oxidácie (pohybuje sa medzi 75°C – 95°C). Po zaliatí nechajte lúhovať podľa priloženého návodu. Pomer vody a čaju si určí každý osobitne. Odporúča sa 200 ml vody na jednu čajovú lyžičku. Už vám zostáva ho iba patrične dochutiť – medom, citrónom, cukrom, mliekom alebo ovocnou zaváraninou a môžete konzumovať.

Túžite po čajovom posedení? Vyspelejšie mestá ponúkajú množstvo kvalitných čajovní. V Nitre vám odporúčame návštevu reštaurácie Svetluška, ktorá ponúka široký sortiment kvalitných čajov. Odreagujte sa a potešte telo i dušu skvelým čajovým posedením.

autorka článku: Sabína Nagyová
zdroj fotografií: 123rf

Zdieľajte článok

Komentáre:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.